Yuvalama çorbası nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısın?

Orta Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden yuvalama çorbası, nohut ve yoğurtla harmanlanan köfteli yapısıyla hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek. Köftelerin el ile yuvarlanmasından adını alan bu çorba, özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak. Malzemelerin hazırlanışından sunumuna kadar tüm detaylar, bu özgün tarifte bir araya geliyor.

24 Kasım 2025

Yuvalama Çorbası Tarifi


Yuvalama Çorbası Nedir?


Yuvalama çorbası, özellikle Orta Anadolu bölgesinde yaygın olarak tüketilen, nohut, yoğurt ve köftelerle hazırlanan geleneksel bir Türk çorbasıdır. Adını içindeki küçük köftelerin "yuvalanması" (yuvarlanması) işleminden alır. Hem besleyici hem de lezzetli olan bu çorba, özellikle kış aylarında tercih edilir.

Malzemeler (4-6 Kişilik):


  • 1 su bardağı nohut (bir gece önceden ıslatılmış)
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1,5 litre su veya et suyu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Tuz, karabiber (isteğe bağlı)

Köftesi İçin:

  • 200 gram kıyma (kuzu veya dana)
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 küçük soğan (rendelenmiş)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı:
  1. Nohutu bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün, nohutu haşlamak için bir tencereye alın ve yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Haşlanmış nohutu süzün ve kenara alın.
  2. Köftesi için, kıyma, rendelenmiş soğan, pirinç, tuz ve karabiberi bir kasede karıştırın. Karışımı yaklaşık 1 cm çapında küçük köfteler halinde yuvarlayın.
  3. Bir tencereye 1,5 litre su veya et suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynayan suya köfteleri ve haşlanmış nohutu ekleyin. Köfteler pişene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
  4. Başka bir kasede, yoğurt, yumurta ve unu çırparak pürüzsüz bir karışım elde edin. Bu karışıma, tencereden bir kepçe sıcak su ekleyerek ılıştırın (yoğurdun kesilmemesi için).
  5. Yoğurtlu karışımı, yavaş yavaş tenceredeki çorbaya ekleyin, sürekli karıştırarak kaynamasını sağlayın. Kaynadıktan sonra 5-10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
  6. Tereyağını küçük bir tavada eritin, üzerine naneyi ekleyip kızdırın. Bu sosu çorbanın üzerine gezdirin.
  7. Çorbayı sıcak servis yapın. İsteğe bağlı olarak sumak veya pul biberle süsleyebilirsiniz.

İpuçları:

  • Nohutu daha hızlı pişirmek için düdüklü tencere kullanabilirsiniz.
  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Köfteleri daha lezzetli hale getirmek için içine baharat ekleyebilirsiniz.

Bu tarifle, evinizde geleneksel yuvalama çorbasını kolayca hazırlayabilir, aileniz ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;