Terbiyeli Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Terbiyeli Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Yayla Çorbası, hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça faydalı ve besleyici bir çorbadır. Yemek menülerinde bulunması gereken bu çorba, özellikle kış aylarında vücut direncinizi artırabilecek mükemmel bir seçenektir. Hazır çorbalar yerine evinizde kolayca uygulayabileceğiniz tarifler sayesinde, en iyi lokantalardakilerden bile daha lezzetli bir çorba yapabilirsiniz.

Terbiyeli Yayla Çorbası Malzemeleri (4 kişilik)

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 tablet et bulyon
  • 1 litre su
  • Tuz

Terbiye İçin Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı yoğurt

Sos İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Nane
  • Pul biber

Terbiyeli Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

İlk olarak, pirinci sudan geçirdikten sonra tencereye koyarak 1 litre su ile haşlıyoruz. Daha sonra içine et bulyonu ve tuzu da ekleyerek birkaç dakika daha karıştırıyoruz. Ardından altını kapatıp terbiyeyi hazırlamaya başlıyoruz. Terbiye için, yumurtayı, yoğurdu ve unu bir kaba alarak iyice karıştırıyoruz. İyice karıştırdıktan sonra, altını kapattığınız pirinci tekrar açıp kaynatmaya başlayın. Bu arada yoğurdun kesilmemesi için, ocakta kaynamakta olan pirincin suyundan biraz alarak terbiyeyi ılık hale getiriyoruz. Eğer terbiyeyi birden sıcak suyun içine koyarsanız, yoğurt kesilir ve çorbanız yenemeyecek bir hale gelir. Daha sonra karışımı yavaşça ocakta kaynayan pirince ekliyoruz. Bu esnada karıştırmayı ihmal etmeyin. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırdıktan sonra altını kısıyoruz ve 10 dakika kadar kısık ateşte kaynamasını sağlıyoruz. Çorba pişince altını kapatıyoruz.

Çorbamız hazır hale geldikten sonra, servis etmeden önce kızartma tavasına tereyağını alıp eritiyoruz. Erittiğimiz tereyağının içine nane ve pul biber de ekledikten sonra 1 dakika kadar baharatları kızartıyoruz. Daha sonra isterseniz tabağınıza, isterseniz tencerenize sosu ekleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Yayla çorbası, Türk mutfağının geleneksel bir çorbasıdır ve genellikle soğuk algınlığı gibi durumlarda tercih edilir. Çorbanın içeriğinde yer alan yoğurt, probiyotik özellikleri sayesinde sindirim sistemine destek olurken, pirinç ise enerji verici bir karbonhidrat kaynağıdır. Ayrıca, çorbanın terbiyesinde kullanılan yumurta ve un, çorbanın kıvamını artırarak daha doyurucu olmasını sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ildır

12 Temmuz 2024 Cuma

Bu çorbayı yaparken yoğurdun kesilmemesi için nelere dikkat etmeliyim? Terbiyeyle ilgili ipuçlarınız var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ildır,

Yoğurdun kesilmemesi için dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası var. Öncelikle yoğurdu oda sıcaklığına getirmeniz önemli. Yoğurdu çorbanın suyuyla karıştırmadan önce bir kasede güzelce çırpın. Daha sonra yoğurdu, çorbanın suyundan birkaç kepçe alarak yavaş yavaş yoğurda ekleyin ve sürekli karıştırın. Bu işleme "temperleme" denir ve yoğurdun kesilmesini engeller.

Ayrıca çorbayı kaynatırken yüksek ateş kullanmamaya özen gösterin. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirmek yoğurdun kesilme riskini azaltır. Terbiyeyi eklerken de çorbayı sürekli karıştırın. Bu şekilde yoğurdun kesilmeden homojen bir şekilde karışmasını sağlamış olursunuz.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nohutlu Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

Yayla Çorbası Kesilmemesi İçin

Yayla Çorbası Kesilmemesi İçin

Yayla Çorbası Kaç Kalori?

Yayla Çorbası Kaç Kalori?

Şehriyeli Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri