Oktay Usta Yayla Çorbası
23 Temmuz 2024

Oktay Usta Yayla Çorbası


Yayla çorbası, geleneksel Türk mutfağının en sevilen çorbalarından biridir. Ana malzemesi yoğurt olan bu çorba, doyurucu ve besleyici özellikleri ile bilinir. Hem ana yemek öncesinde hem de tek başına bir öğün olarak tüketilebilir. Özellikle hastaların iyileşme sürecinde ve çocukların beslenmesinde önemli bir yer tutar. Oktay Usta’nın tarifinde bu geleneksel lezzeti en iyi şekilde nasıl hazırlayabileceğinizi öğreneceksiniz.

Oktay Usta Yayla Çorbası Malzemeleri

  • Yarım su bardağı un
  • 2 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 5 veya 6 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sosu İçin

  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1,5 çay kaşığı nane

Oktay Usta Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

1. Normal bir tencereye su koyarak kaynamasını bekleyiniz. Kaynamasını beklerken pirinçleri güzel bir şekilde yıkayınız.

2. Suyunuz kaynadıktan sonra yıkamış olduğunuz pirinçleri tencerenin içerisine ilave ediniz. İlave ettiğiniz pirinçler yumuşayana kadar haşlayınız.

3. Haşladığınız pirinçlerin suyunu süzünüz ve bir kaba alınız.

4. Elinize başka bir kabı alarak içerisine unu ve yoğurdu koyup güzel bir şekilde iyice karıştırınız. Karıştırmaya devam ederek 5-6 su bardağı suyu ilave ediniz. Malzemeler karışıncaya kadar karışma işlemine devam ediniz.

5. Hazırlamış olduğunuz yoğurtlu karışımı bir tencereye alınız. Orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayınız. Karıştırmaya devam ederek haşladığınız pirinçleri içerisine ilave ediniz ve kaynayana kadar karıştırmaya devam ediniz. Kaynadıktan sonra tencerenizin altındaki ateşi kısık hale getirerek tuzunu ilave ediniz ve biraz daha kaynatınız.

6. Yayla çorbanız hazır hale gelmiştir. Eğer yaptığınız çorba çok koyu olmuş düşünüyorsanız, biraz içerisine kaynamış su ekleyebilirsiniz.

Sosun Hazırlanışı

1. Tavaya biraz tereyağı ve sıvıyağı koyarak eritiniz. Üzerine pul biberi ve naneyi ekleyip 2 dakika kadar karıştırarak pişiriniz. Sosunuz hazır hale gelmiştir.

2. Hazırladığınız sosu çorbanın içerisine aktararak karıştırınız. Yayla çorbanız artık servis edilmeye hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Perrin

23 Temmuz 2024 Salı

Pirinçleri haşladıktan sonra suyunu süzüp bir kaba almak mı gerekiyor? O zaman tencereye tekrar su mu eklememiz lazım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Perrin,

Pirinçleri haşladıktan sonra suyunu süzmek ve bir kaba almak, bazı tariflerde kullanılan bir yöntemdir. Ancak bu yöntemi kullanıyorsanız, pirinçleri tekrar pişireceğiniz tencereye su eklemeniz gerekmeyebilir. Genellikle bu yöntem pilav yaparken değil, pilavın lapa olmaması için tercih edilir. Eğer pilav yapacaksanız, pirinçleri süzdükten sonra tencereye az miktarda yağ ekleyip, pirinçleri kavurup üzerine uygun miktarda su koyarak pişirebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni