Yumurtasız 2 Kişilik Yayla Çorbası Tarifi
Yayla çorbası, geleneksel Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Genellikle yoğurt, pirinç ve yumurta ile yapılan bu çorba, yumurta kullanmadan da aynı lezzetle hazırlanabilir. İşte yumurtasız, 2 kişilik yayla çorbası tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt (tercihen süzme yoğurt)
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 4 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı tuz
- İsteğe bağlı: 1 diş sarımsak (rendelenmiş)
Yapılışı:
- İlk olarak, pirinci yıkayın ve bir tencereye alarak üzerine 4 su bardağı su ekleyin. Orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika haşlayın.
- Bir kasede yoğurdu, unu ve rendelenmiş sarımsağı (ekliyorsanız) iyice çırpın. Yoğurt karışımının topaklanmaması için yavaş yavaş birkaç kaşık sıcak pirinç suyundan ekleyip karıştırarak ılıştırın.
- Ilıyan yoğurt karışımını, tenceredeki pirinç ve suya yavaşça ekleyin. Sürekli karıştırarak kaynamaya bırakın; kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp 5-10 dakika daha pişirin. Tuzunu ekleyip karıştırın.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin, naneyi ekleyip kızdırın ve kokusu çıkana kadar kavurun.
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine kızdırılmış tereyağlı naneyi gezdirin. Sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Yoğurt karışımını sıcak suyla ılıştırmak, çorbanın kesilmesini önler.
- Pirinç yerine bulgur da kullanabilirsiniz, ancak pişme süresi değişebilir.
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
Bu tarifle, yumurta kullanmadan lezzetli ve doyurucu bir yayla çorbası hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun! |