Yeşil Mercimekli Yoğurtlu Çorba Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 4 su bardağı su veya et suyu
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
Yoğurtlu Sos İçin:
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta sarısı
Üzeri İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
Yapılışı:
- Yeşil mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı ince ince doğrayın, havuç ve patatesi küp küp doğrayın.
- Tencerede sıvı yağı ısıtın, soğanı pembeleşene kadar kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Yeşil mercimeği ilave edip karıştırın.
- Su veya et suyunu ekleyin, tuz ve baharatları ilave edip kaynamaya bırakın.
- Mercimek ve sebzeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Bu sırada yoğurtlu sosu hazırlayın: Yoğurt, un ve yumurta sarısını bir kasede çırpın.
- Yoğurtlu karışıma, çorbadan bir kepçe sıcak su ekleyip karıştırarak ılıştırın.
- Bu karışımı yavaş yavaş tencereye ekleyip sürekli karıştırarak kaynatın.
- 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
- Tereyağını bir tavada eritip naneyi ekleyin ve kızartın.
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine naneli tereyağını gezdirip servis yapın.
Püf Noktaları:
- Yoğurtlu karışımı çorbaya eklerken yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ekleyin, aksi halde yoğurt kesilebilir.
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Dilerseniz çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz.
|