Yeşil Mercimekli Hamur Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1,5 litre su veya et suyu
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça (isteğe bağlı)
- Yarım demet maydanoz
Hamur İçin:
- 1 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
1. Mercimek Hazırlığı:
- Yeşil mercimeği yıkayıp süzün.
- Derin bir tencereye sıvı yağı alın, ince doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Küp küp doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Mercimek, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip karıştırın.
- Üzerine su veya et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
2. Hamur Hazırlığı:
- Bir kasede un, yumurta, su ve tuzu karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
- Hamuru 10 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamuru unlanmış tezgahta ince olacak şekilde açın.
- Açtığınız hamuru küçük kareler veya şeritler halinde kesin.
3. Çorbanın Tamamlanması:
- Mercimek ve sebzeler yumuşadıktan sonra, çorbaya salçayı ekleyip 2-3 dakika daha pişirin (salça kullanacaksanız).
- Hazırladığınız hamurları çorbaya ekleyin ve 8-10 dakika daha pişirin.
- Rendelenmiş sarımsağı ekleyip 2 dakika daha kaynatın.
- İnce kıyılmış maydanozu ekleyip ocaktan alın.
4. Servis:
- Çorbayı sıcak olarak servis yapın, dilerseniz üzerine limon sıkabilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Mercimeklerin iyice yumuşaması için yeterince piştiğinden emin olun.
- Hamurun çok kalın olmamasına dikkat edin, aksi takdirde çorbanın kıvamını etkileyebilir.
- Çorbayı kısık ateşte pişirerek hamurların dağılmasını önleyebilirsiniz.
- Et suyu kullanırsanız daha lezzetli bir çorba elde edersiniz.
|