Unlu kemik suyu çorbası nasıl yapılır, tarif nedir?

Lezzet ve şifa dolu bir geleneksel tat olan kemik suyu çorbası, uzun saatler pişirilerek hazırlanan özel bir tarifle sofralarınızı zenginleştiriyor. İlikli kemiklerin tüm besleyiciliğini yansıtan bu çorba, hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor hem de doyurucu bir öğün alternatifi sunuyor.

26 Kasım 2025

Ünlü Kemik Suyu Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 kg ilikli dana kemiği (ayak veya diz kemiği tercih edilebilir)
  • 2 adet havuç
  • 2 adet soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 avuç maydanoz
  • 2 yemek kaşığı sirke (kemiklerdeki minerallerin suya geçmesi için)
  • 2 litre su
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 avuç tel şehriye (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşamaları:


1. Kemiklerin Hazırlanması:

  • Kemikleri derin bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin.
  • Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar haşlayıp suyunu süzün. Bu işlem kemiklerdeki kir ve fazla yağın temizlenmesini sağlar.

2. Kemik Suyunun Pişirilmesi:

  • Temizlenen kemikleri tekrar tencereye alın, 2 litre soğuk su ve sirkeyi ekleyin.
  • Kısık ateşte en az 8-12 saat (tercihen 24 saat) ağzı kapalı şekilde pişirin. Süre ne kadar uzun olursa, kemikteki besin değerleri o kadar suya geçer.
  • Kaynama sırasında üzerinde biriken köpük ve yağı bir kaşıkla alın.

3. Sebzelerin Eklenmesi:

  • Son 2 saat kala havuçları iri parçalar halinde, soğanları dörde bölerek ve sarımsakları ezerek tencereye ekleyin.
  • Tuz ve karabiberi ilave edin.

4. Süzme ve Servis:

  • Pişme süresi tamamlandığında, kemikleri ve sebzeleri bir süzgeç yardımıyla ayırın.
  • Kemik suyunu tekrar tencereye alın, isteğe bağlı olarak tel şehriye ekleyip 10 dakika daha pişirin.
  • İnce kıyılmış maydanoz ile sıcak olarak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Kemik suyunun daha besleyici olması için organik kemik kullanmaya özen gösterin.
  • Sirke eklemek, kalsiyum ve diğer minerallerin kemikten suya karışmasını kolaylaştırır.
  • Daha koyu bir renk ve yoğun bir tat için kemikleri fırında 200 derecede 30 dakika kızarttıktan sonra haşlayabilirsiniz.
  • Kemik suyunu buzdolabında 1 hafta, derin dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;