Terbiyeli pırasa çorbası nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısınız?
Lezzetli ve besleyici bir çorba arayanlar için pırasanın en güzel hallerinden biri: yoğurtlu terbiyesiyle hem hafif hem doyurucu bir tarif. Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan bu çorba, soğuk günlerde içinizi ısıtacak pratik bir seçenek sunuyor.
Terbiyeli Pırasa Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet orta boy pırasa (beyaz kısımları)
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1.5 litre sıcak su veya et suyu
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 limonun suyu
- Tuz, karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)
Hazırlık Aşamaları:
- Pırasaları yıkayıp ince ince doğrayın. Soğanı da küp küp doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Doğranmış pırasaları ekleyip 5-6 dakika daha kavurun.
- Unu ilave edip 1-2 dakika kavurmaya devam edin.
- Sıcak su veya et suyunu yavaşça ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberi ilave edin.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte pırasalar yumuşayana kadar 20-25 dakika pişirin.
Terbiye Hazırlığı:
- Bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın.
- Çorbadan bir kepçe sıcak suyu yavaş yavaş terbiyeye ekleyip karıştırın (bu işlem yoğurdun kesilmesini önler).
- Hazırladığınız terbiyeyi tencereye yavaşça ekleyip sürekli karıştırın.
- Çorbayı 5 dakika daha kısık ateşte pişirin, kaynatmamaya dikkat edin.
Servis Önerisi:
- Çorbayı servis kaselerine alın.
- Üzerine kuru nane serperek sıcak servis yapın.
- Dilerseniz yanında limon dilimleri ile servis edebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Terbiyeye çorba suyunu eklerken yavaş ve sürekli karıştırarak ekleyin.
- Pırasaları çok ince doğrarsanız daha kıvamlı bir çorba elde edersiniz.
- Et suyu kullanırsanız çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
|