Terbiyeli mercimek çorbası nasıl yapılır? tarifini verir misin?
Kıvamıyla ve lezzetiyle sofraların baş tacı olan bu mercimek çorbası, terbiyesiyle fark yaratıyor. Sebzelerin aromasıyla zenginleşen çorba, yoğurtlu terbiyesi ve kırmızı biberli sosuyla hem göze hem damağa hitap eden bir şölene dönüşüyor.
Terbiyeli Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 6 su bardağı su
Terbiye İçin:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım limonun suyu
Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
- Soğanı küp küp doğrayın. Havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alın, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Mercimeği ekleyip 1 dakika karıştırın.
- Su, tuz, karabiber ve kimyonu ilave edin. Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişirin.
- Pişen çorbayı blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin.
Terbiye Hazırlığı:
- Bir kasede yumurta sarısı, un, yoğurt ve limon suyunu çırpın.
- Çorbadan bir kepçe sıcak su alıp terbiyeye yavaş yavaş ekleyerek ılıştırın (bu işlem terbiyenin kesilmemesi için önemlidir).
- Ilıyan terbiyeyi tencereye yavaşça ekleyip sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirin.
Sos Hazırlığı:
- Küçük bir tavada tereyağını eritin, kırmızı toz biberi ekleyip 1 dakika kavurun.
- Hazırladığınız sosu çorbanın üzerine gezdirin.
Servis:
- Çorbayı sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!
|