Terbiyeli domates çorbası nasıl yapılır, tarifini verir misin?
Lezzetli bir domates çorbasını daha özel kılan terbiye tekniğiyle hazırlanan bu tarif, hem besleyici hem de oldukça doyurucu. Taze domateslerin lezzetini ön plana çıkaran yumuşak kıvamlı çorba, özellikle soğuk günlerde içinizi ısıtacak.
Terbiyeli Domates Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 4-5 adet orta boy olgun domates
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 litre sıcak su veya et suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
Terbiye İçin:
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı:
- Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın
- Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin
- Zeytinyağını bir tencereye alıp soğanları pembeleşene kadar kavurun
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun
- Doğranmış domatesleri ilave edip yumuşayana kadar pişirin
- Unu ekleyip 2-3 dakika kavurun
- Sıcak su veya et suyunu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın
- Tuz, karabiber, nane ve defne yaprağını ekleyip kaynamaya bırakın
- Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin
- Defne yaprağını çıkarıp çorbayı blenderdan geçirin
Terbiye Hazırlığı:
- Yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyunu bir kasede çırpın
- Çorbadan bir kepçe sıcak suyu yavaş yavaş terbiyeye ekleyerek karıştırın
- Bu karışımı tencereye yavaşça ekleyip sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirin
- Tereyağını ekleyip karıştırın ve ocaktan alın
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın, üzerine bir tutam nane serpebilirsiniz
- Yanında taze ekmek veya kruton ile servis edebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Domatesleri soyarken kaynar suda 1 dakika bekletip soğuk suya tutarsanız kabukları kolay çıkar
- Terbiyeyi eklerken çorba çok kaynar olmamalı, yoksa yumurta kesilebilir
- Daha kıvamlı bir çorba için un miktarını biraz artırabilirsiniz
|