Terbiyeli buğday çorbası nasıl yapılır? tarifi nedir?

Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden terbiyeli buğday çorbası, hem besleyici özellikleri hem de iç ısıtan dokusuyla öne çıkıyor. Aşurelik buğdayın yoğurtlu terbiyeyle buluştuğu bu nefis çorba, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz pratik tarif ve püf noktaları...

26 Kasım 2025

Terbiyeli Buğday Çorbası Tarifi


Terbiyeli buğday çorbası, özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak, besleyici ve lezzetli bir Anadolu klasiğidir. Aşurelik buğday veya dövme buğday kullanılarak hazırlanan bu çorba, terbiyesiyle kendine özgü bir kıvam ve tat kazanır. İşte evde kolayca yapabileceğiniz tarif:

Malzemeler:


  • 1 su bardağı aşurelik buğday veya dövme buğday
  • 1 adet soğan (ince doğranmış)
  • 1 adet havuç (küp doğranmış)
  • 1 adet patates (küp doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı
  • 1,5 litre su veya et suyu
  • Tuz, karabiber (isteğe bağlı pul biber veya nane)

Terbiye İçin:


  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yarım limonun suyu

Yapılışı:

  • İlk olarak, buğdayı yıkayıp bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 30 dakika haşlayın. Haşlanan buğdayı süzün ve kenara alın.
  • Başka bir tencerede sıvı yağı veya tereyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Haşlanmış buğdayı tencereye ekleyin, su veya et suyunu ilave edin. Tuz ve baharatları katıp kaynamaya bırakın.
  • Çorba kaynayınca ocağın ateşini kısın ve buğdaylar yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  • Bu sırada terbiyeyi hazırlayın: Bir kasede yoğurt, yumurta sarısı, un ve limon suyunu çırpın. Üzerine bir kepçe sıcak çorbadan azar azar ekleyerek ılıştırın (bu, terbiyenin kesilmesini önler).
  • Terbiyeyi tencereye yavaşça ekleyip sürekli karıştırarak 5-10 dakika daha pişirin. Çorba kıvam alınca ocaktan alın.
  • Sıcak servis yapın, üzerine nane veya pul biber serperek sunabilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Buğdayı önceden haşlamak, çorbanın daha kıvamlı olmasını sağlar.
  • Terbiyeyi çorbaya eklerken yavaşça karıştırın, aksi halde topaklanabilir.
  • İsteğe bağlı olarak tavuk veya kıyma ekleyerek daha doyurucu hale getirebilirsiniz.

Bu tarifle, sağlıklı ve lezzetli bir terbiyeli buğday çorbası hazırlayarak sevdiklerinizi şımartabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;