Sade Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı veya ayçiçek yağı)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 6 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı un (kıvam için, isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı ince doğrayın, havuç ve patatesi küp küp doğrayın.
- Tencereye sıvı yağı alıp ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Mercimeği ve baharatları (tuz, karabiber, kimyon) ekleyip karıştırın.
- Üzerine suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynayınca ocağın ateşini kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra blender ile pürüzsüz hale getirin. Kıvamı koyu gelirse biraz sıcak su ekleyip karıştırabilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak, çorbayı servis etmeden önce bir tavada 1 yemek kaşığı unu kavurup çorbaya ekleyerek kıvamını arttırabilirsiniz.
- Sıcak servis yapın, dilerseniz üzerine limon sıkabilir veya kırmızı pul biberle süsleyebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri iyice yıkayın, böylece çorbanın rengi daha berrak olur.
- Sebzeleri küçük doğrarsanız daha hızlı pişer.
- Çorbayı blender ile çekmeden önce biraz soğumasını bekleyin, buharın etkisiyle sıçrama olabilir.
- Kıvamını ayarlamak için pişirme sırasında su ekleyebilir veya buharlaşmasını bekleyebilirsiniz.
|