Tel Şehriye Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı tel şehriye
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 1,5 litre tavuk suyu veya et suyu (su da kullanılabilir)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı nane (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı un (kıvam için, isteğe bağlı)
Yapılışı:
- İlk olarak, tereyağını veya zeytinyağını bir tencereye alın ve kızdırın.
- Soğanı ince ince doğrayıp yağda pembeleşene kadar kavurun.
- Havucu ve patatesi küp küp doğrayarak soğanlara ekleyin, 2-3 dakika daha kavurun.
- Tel şehriyeyi ekleyip rengi dönene kadar sürekli karıştırarak kavurun (yaklaşık 3-4 dakika).
- Tavuk suyunu veya et suyunu (veya suyu) ekleyin, kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra tuz, karabiber ve naneyi ekleyip sebzeler yumuşayana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) kısık ateşte pişirin.
- Kıvamını yoğunlaştırmak isterseniz, bir kasede unu biraz suyla çırpıp yavaş yavaş çorbaya ekleyin, 5 dakika daha pişirin.
- Sıcak servis yapın, üzerine maydanoz veya limon suyu ile süsleyebilirsiniz.
Notlar:
- Tavuk suyu kullanırsanız çorba daha lezzetli olur. Et suyu veya sade su da tercih edebilirsiniz.
- Tel şehriyeyi kavururken yanmamasına dikkat edin, aksi halde acı bir tat oluşabilir.
- Çocuklar için sebzeleri rendeleyerek de hazırlayabilirsiniz.
|