Tavuklu Lebeniyeli Çorba Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 1 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 adet patates (küp doğranmış)
- 200 gram tavuk göğsü (küp doğranmış)
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 çay bardağı lebeniye (yoğurtla karıştırılmış)
- 6 su bardağı su veya tavuk suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 adet yumurta sarısı (terbiye için)
- 1 kase yoğurt (terbiye için)
- 1 limonun suyu
Hazırlık:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün.
- Tavuk göğsünü küp küp doğrayın.
- Soğan, havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Yoğurdu bir kasede lebeniye ile çırpın, pürüzsüz olana kadar karıştırın.
Yapılışı:
- Bir tencereye tereyağını veya zeytinyağını ekleyin ve ısıtın.
- Soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
- Tavuk parçalarını ekleyip renk değiştirene kadar pişirin.
- Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Yıkanmış mercimeği, suyu veya tavuk suyunu, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyin.
- Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Bu sırada, ayrı bir kasede yoğurt, lebeniye, yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın.
- Çorbadan bir kepçe sıcak suyu yavaş yavaş yoğurt karışımına ekleyip karıştırarak terbiye yapın (bu, yoğurdun kesilmesini önler).
- Terbiyeyi tencereye yavaşça ekleyip sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirin.
- Son olarak ezilmiş sarımsağı ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın, üzerine nane veya pul biber serperek sunabilirsiniz.
Not:
- Terbiyeyi eklerken çorbayı kaynatmamaya dikkat edin, aksi halde yoğurt kesilebilir.
- İsteğe bağlı olarak, çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam da elde edebilirsiniz.
|