Tarhanalı bulgur köftesi çorbası nasıl yapılır?

Lezzetli ve besleyici bir kış çorbası olan tarhanalı bulgur köftesi, hem pratik hem de doyurucu bir seçenek sunuyor. Tarhananın kendine özgü aroması ile bulgur köftelerinin mükemmel uyumu, bu çorbayı sofraların vazgeçilmezi haline getiriyor.

26 Kasım 2025

Tarhanalı Bulgur Köftesi Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı tarhana
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 8-10 bardak su (kıvamına göre ayarlanabilir)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı nane
  • Yarım demet maydanoz

Köftesi İçin:


  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan rendesi
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım demet ince kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı:

1. Köfte Hazırlığı:

  • İnce bulguru derin bir kaseye alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15 dakika bekletin
  • Suyunu süzdürdüğünüz bulgura rendelenmiş soğan, un, tuz, karabiber, kimyon ve ince kıyılmış maydanozu ekleyin
  • Tüm malzemeleri güzelce yoğurarak karıştırın
  • Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizle yuvarlayın
  • Hazırladığınız köfteleri bir kenarda bekletin

2. Çorba Yapımı:

  • Geniş bir tencereye zeytinyağını alın ve kızdırın
  • İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun
  • İnce doğranmış sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun
  • Domates ve biber salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin
  • Tarhanayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
  • Üzerine suyu yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırın (topaklanmaması için)
  • Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyin
  • Kaynamaya başlayınca hazırladığınız bulgur köftelerini ekleyin
  • Köfteler pişene kadar yaklaşık 15-20 dakika orta ateşte pişirin
  • Son olarak naneyi ekleyip 2-3 dakika daha pişirin

3. Servis:

  • Çorbayı ocaktan aldıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin
  • Sıcak olarak servis yapın

Püf Noktaları:

  • Tarhanayı suya eklemeden önce mutlaka kavurun, bu lezzetini artıracaktır
  • Köftelerin dağılmaması için hamurunu iyice yoğurun
  • Çorbanın kıvamını su miktarını ayarlayarak istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz
  • İsterseniz çorbaya 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek farklı bir lezzet katabilirsiniz

Not: Bu çorba özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak, besleyici ve doyurucu bir seçenektir. Hem tarhananın probiyotik özellikleri hem de bulgurun besleyiciliği ile sağlıklı bir öğün olacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;