Taneli Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 6 su bardağı su
- 1 adet tavuk bulyon (isteğe bağlı)
- 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Mercimekleri yıkayıp süzün, 10 dakika kadar ılık suda bekletin.
- Soğanı küp küp doğrayın, havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alın, soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip birkaç dakika daha karıştırın.
- Süzülmüş mercimekleri ekleyin ve baharatları (kırmızı biber, karabiber, tuz) ilave edin.
- Üzerine suyu ve isteğe bağlı olarak tavuk bulyonu ekleyin, karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatıp, mercimekler ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra isteğe bağlı olarak ezilmiş sarımsağı ekleyip bir taşım kaynatın.
- Çorbayı ocaktan aldıktan sonra 5 dakika dinlendirin ve sıcak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri önceden ıslatmak pişme süresini kısaltır ve gaz yapıcı etkisini azaltır.
- Çorbayı blender'dan geçirerek pürüzsüz bir kıvam da elde edebilirsiniz, ancak taneli versiyonu için bu adımı atlayın.
- Servis esnasında üzerine limon sıkmak lezzetini artıracaktır.
- İsteğe bağlı olarak kıyma veya pastırma ekleyerek farklı bir lezzet deneyebilirsiniz.
|