Sebzeli mercimek çorbası lokanta usulü nasıl yapılır?

Kırmızı mercimeğin besleyici lezzetini lokanta kalitesinde evde hazırlamak isteyenler için pratik bir rehber. Sebzelerin doğranmasından sosun hazırlanışına, çorbanın püf noktalarından sunum önerilerine kadar tüm inceliklerle bu tarifte buluşuyor.

26 Kasım 2025

Sebzeli Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası
  • 1 litre sıcak su veya et suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz (damak tadınıza göre)
  • Limon (servis için)

Yapılışı:


  • Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı ince ince doğrayın, havucu ve patatesi küp küp doğrayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Unu ekleyip kokusu çıkana kadar 1-2 dakika kavurun.
  • Salçayı ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip birkaç dakika daha karıştırın.
  • Mercimeği ve baharatları (kimyon, karabiber) ekleyip karıştırın.
  • Sıcak suyu veya et suyunu yavaşça ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  • Pişen çorbayı blender ile pürüzsüz hale getirin. Dilerseniz bir kısmını blender yapmayıp taneli bırakabilirsiniz.
  • Tuzunu ayarlayıp bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın.

Sosu İçin:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı, rendelenmiş)
  • Tereyağını küçük bir tavada eritin, kırmızı biberi ve sarımsağı ekleyip kokusu çıkana kadar kızdırın. Çorba servis edilirken üzerine gezdirin.

Servis Önerisi:

  • Çorbayı sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunun. Lokanta usulü için ince kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Mercimekleri iyice yıkayın, böylece çorbanın rengi daha berrak olur.
  • Unu kavururken yakmamaya dikkat edin, aksi halde acı bir tat oluşabilir.
  • Çorbayı blender ile çekmeden önce biraz soğumasını bekleyin, sıcakken patlama riski vardır.
  • Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;