Salçalı mercimek çorbası nasıl yapılır, tarifini öğrenebilir miyim?
Kırmızı mercimeğin besleyici lezzetini sofralara taşıyan bu salçalı çorba, hem pratik hem de doyurucu bir seçenek sunuyor. Sebzelerin aromasıyla zenginleşen tarif, naneli tereyağlı sosu ve limon eşliğinde servis edildiğinde tam bir şölene dönüşüyor.
Salçalı Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 adet tavuk bulyon (vejetaryenler için sebze bulyon)
Servis İçin:
- 1 limon
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün
- Soğanı küp küp doğrayın
- Havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın
- Tencereye zeytinyağını alıp soğanları pembeleşene kadar kavurun
- Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun
- Doğranmış havuç ve patatesleri ekleyin
- Mercimekleri ilave edip karıştırın
- Sıcak su ve bulyonu ekleyin
- Tuz ve baharatları ilave edin
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişirin
- Çorba piştikten sonra blender ile pürüzsüz hale getirin
Sosu İçin:
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin
- Naneyi ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine naneli tereyağını gezdirin
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın
- Yanında limon dilimleri ile servis edin
- İsteğe göre bir dilim ekmekle birlikte tüketin
Not:
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını azaltıp artırabilirsiniz
- Daha koyu kıvamlı olmasını isterseniz 1,5 su bardağı mercimek kullanabilirsiniz
- Vejetaryenler için tavuk bulyon yerine sebze bulyon kullanabilir
|