Salçalı işkembe çorbası nasıl yapılır? tarifi nedir?
Geleneksel lezzetler arasında özel bir yere sahip olan salçalı işkembe çorbası, hem besleyici hem de lezzet dolu bir seçenek. İşkembenin özenle hazırlanışı ve salçalı terbiyesiyle ortaya çıkan bu çorba, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz nefis bir salçalı işkembe çorbası tarifi.
Salçalı İşkembe Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 kg temizlenmiş işkembe (hazır temizlenmiş olarak satılanları tercih edebilirsiniz)
- 2 adet soğan
- 4-5 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 2 litre su
- 1 limon
- 1 demet maydanoz
Yapılışı:
- İşkembeleri güzelce yıkayıp, iri parçalar halinde doğrayın.
- Geniş bir tencereye işkembeleri alın, üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlamaya bırakın.
- Haşlama suyunu süzün ve işkembeleri tekrar tencereye alın.
- Başka bir tencerede sıvı yağı kızdırın, ince doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Salçaları ilave edip 2-3 dakika daha kavurun.
- Bu karışımı işkembelerin üzerine ekleyin, 2 litre suyu ve baharatları ilave edip kaynamaya bırakın.
- İşkembeler yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2-3 saat) kısık ateşte pişirin.
- Çorba piştikten sonra servis kaselerine alın, üzerine limon suyu ve ince kıyılmış maydanoz serperek sıcak servis yapın.
Püf Noktaları:
- İşkembeleri haşlama suyunu dökerek ilk pis kokuyu ve köpüğü uzaklaştırmış olursunuz
- Daha kıvamlı bir çorba için 1 yemek kaşığı unu salçalı karışıma ekleyebilirsiniz
- İsteğe bağlı olarak 1 çay kaşığı kimyon ekleyerek farklı bir lezzet katabilirsiniz
- İşkembeleri düdüklü tencerede pişirerek süreyi kısaltabilirsiniz
Servis Önerisi:
- Yanında sarımsaklı ekmek veya lavaş ile servis edebilirsiniz
- Üzerine pul biber ve nane serperek farklı bir lezzet deneyebilirsiniz
|