Pirinçli Kemik Suyu Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram kemik (dana veya tavuk kemik suyu için uygun)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet soğan
- 2 adet havuç
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 8-10 su bardağı su
- Maydanoz veya dereotu (servis için)
Kemik Suyunun Hazırlanışı:
- Kemikleri derin bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin.
- Kaynamaya başlayınca oluşan köpükleri bir kevgir ile alın.
- Kısık ateşte en az 2-3 saat, mümkünse daha uzun süre (4-6 saat) pişirin. Kemiklerin özü suya geçtikçe suyun rengi koyulaşacak ve kıvamı koyulaşacaktır.
- Pişirme süresi sonunda kemikleri tencereden çıkarın ve suyunu süzün.
Çorbanın Yapılışı:
- Bir tencerede zeytinyağını ısıtın, ince doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Küp küp doğranmış havuçları ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
- Yıkanmış pirinci tencereye ekleyin ve 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
- Hazırladığınız kemik suyunu tencereye ekleyin, tuz, karabiber ve isteğe bağlı kimyonu ilave edin.
- Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve pirinçler yumuşayıp çorba kıvam alana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra ocaktan alın ve bir süre dinlendirin.
Servis Önerisi:
- Çorbayı sıcak servis yapın, üzerine ince kıyılmış maydanoz veya dereotu serperek sunun. Yanında limon dilimleri ile servis edebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Kemik suyunu bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletirseniz, üzerinde oluşan yağ tabakasını kolayca sıyırabilirsiniz.
- Pirinçlerin dağılmaması için çorbayı çok fazla karıştırmayın.
- Kemik suyunun lezzetini artırmak için pişirme sırasında bir parça defne yaprağı veya birkaç tane tane karabiber ekleyebilirsiniz.
|