Patlıcanlı ekşili çorbanın tarifi nasıl yapılır?

Lezzetli ve doyurucu bir Anadolu klasiği olan patlıcanlı ekşili çorba, hem besleyici hem de ferahlatıcı bir seçenek sunuyor. Patlıcanın kendine has dokusuyla sebzelerin uyumu, ekşi sosun dengeli aromasıyla birleşerek sıcak ya da soğuk tüketilebilen nefis bir lezzet ortaya çıkarıyor.

26 Kasım 2025

Patlıcanlı Ekşili Çorba Tarifi


Malzemeler:


  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut (isteğe bağlı)
  • 1 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz, karabiber
  • 4-5 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlık Aşamaları:


1. Patlıcanları Hazırlama:

  • Patlıcanları alacalı soyun ve küp küp doğrayın.
  • Tuzlu suda 10-15 dakika bekletin (acılığını almak için).
  • Süre sonunda sudan çıkarıp kurulayın.

2. Sebzeleri Doğrama:

  • Soğanı ince ince doğrayın.
  • Sarımsakları ezin veya minik doğrayın.
  • Havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.

3. Çorbanın Pişirilmesi:

  • Bir tencereye zeytinyağını alın, orta ateşte ısıtın.
  • Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
  • Domates ve biber salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Patlıcan, havuç ve patatesi tencereye ekleyip 5 dakika karıştırarak kavurun.
  • Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyin, kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, sebzeler yumuşayana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin.
  • İsteğe bağlı olarak haşlanmış nohutu ekleyin.

4. Ekşi Sosu Hazırlama ve Ekşilik Katma:

  • Bir kasede limon suyu, kuru nane, kırmızı pul biber, tuz ve karabiberi karıştırın.
  • Bu karışımı çorba piştikten sonra yavaş yavaş tencereye ekleyin, 5 dakika daha kaynatın.

5. Servis:

  • Çorbayı ocaktan alıp bir süre dinlendirin.
  • Sıcak olarak servis yapın, üzerine taze nane veya maydanoz serpebilirsiniz.

İpuçları:

  • Patlıcanları kızartarak da ekleyebilirsiniz, daha lezzetli olur.
  • Ekşilik oranını damak zevkinize göre limon suyu ile ayarlayın.
  • Çorbanın kıvamını istediğiniz gibi ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;