Patatesli ve soğanlı mercimek çorbası nasıl yapılır?

Lezzetli ve besleyici bir çorba arayanlar için pratik bir tarif: patates ve soğanın enfes uyumuyla zenginleşen mercimek çorbası, hem doyurucu hem de sağlıklı bir seçenek sunuyor. Kırmızı mercimeğin yumuşak dokusu, patatesin kıvamı ve soğanın aromasıyla birleşen bu nefis çorba, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak.

26 Kasım 2025

Patatesli ve Soğanlı Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
  • 1 adet orta boy patates (küp küp doğranmış)
  • 1 adet havuç (rendelenmiş veya küp doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı veya ayçiçek yağı)
  • 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
  • Tereyağı ve kırmızı toz biber ile sos için (isteğe bağlı)

Yapılışı:


  • Mercimekleri yıkayıp süzün ve bir kenara alın.
  • Geniş bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve orta ateşte ısıtın.
  • İnce doğranmış soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
  • Domates salçasını ilave edip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Doğranmış patates ve rendelenmiş havucu tencereye ekleyin, birkaç dakika daha karıştırarak pişirin.
  • Yıkanmış mercimekleri, kimyon, tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
  • Sıcak suyu veya et suyunu tencereye dökün, defne yaprağını ekleyin ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısın, tencerenin kapağını kapatıp mercimek ve patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Çorba piştikten sonra, dilerseniz blender ile pürüzsüz hale getirebilir veya taneli bırakabilirsiniz.
  • İsteğe bağlı olarak, küçük bir tavada tereyağını eritin, içine kırmızı toz biber ekleyip kızartın ve çorbayı servis ederken üzerine gezdirin.
  • Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.

İpuçları:

  • Mercimeklerin daha çabuk pişmesi için önceden 30 dakika suda bekletebilirsiniz.
  • Çorbayı kıvamlı hale getirmek için pişirme süresini uzatabilir veya su miktarını ayarlayabilirsiniz.
  • Taze nane veya maydanoz ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;