Nohutlu köfte çorbası nasıl yapılır, püf noktaları neler?
Lezzetli ve besleyici bir çorba olan nohutlu köfte çorbası, özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak nefis bir seçenek. Bu tarif, nohutun besleyiciliği ile köftelerin lezzetini bir araya getirerek hem doyurucu hem de pratik bir yemek sunuyor.
Nohutlu Köfte Çorbası Tarifi ve Püf Noktaları
Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 1 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 adet patates (küp doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 6 su bardağı et suyu veya su
- Tuz, karabiber, pul biber
Köfte İçin:
- 200 gr kıyma
- 1 adet soğan rendesi
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı:
- Öncelikle köfte malzemelerini bir kasede iyice yoğurun ve 15 dakika buzdolabında dinlendirin.
- Bir tencereye zeytinyağını alın, soğanı pembeleşene kadar kavurun.
- Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Haşlanmış nohutu ve et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın.
- Dinlendirdiğiniz köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak çorbaya ekleyin.
- Köfteler pişene kadar 15-20 dakika orta ateşte pişirin.
- Son olarak tuz ve baharatları ekleyip 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Püf Noktaları:
- Nohutu bir gece önceden suda bekletirseniz daha çabuk pişer ve gaz yapma oranı azalır.
- Köfte harcını dinlendirmek, köftelerin dağılmamasını sağlar.
- Çorbayı kaynatırken köfteleri ekledikten sonra çok karıştırmayın, köfteler dağılabilir.
- Et suyu kullanırsanız çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
- Çorbayı servis ederken üzerine nane ve limon suyu ekleyebilirsiniz.
- Köfteleri daha lezzetli yapmak için içine bir diş rendelenmiş sarımsak ekleyebilirsiniz.
|