Nohutlu Bamya Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram taze bamya (veya 200 gram kurutulmuş bamya)
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz (damak tadınıza göre)
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
Hazırlık Aşamaları:
- Bamyaları ayıklayıp temizleyin, taze bamya kullanıyorsanız sap kısımlarını kesin ve limonlu suda bekletin
- Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin veya rendeleyin
- Nohutu bir gece önceden suda bekletin ve haşlayın
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alın, doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun
- Salçaları ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin
- Bamyaları ekleyip 3-4 dakika daha karıştırarak pişirin
- Haşlanmış nohutu ve baharatları (nane, kimyon, karabiber) ekleyin
- Üzerine sıcak su veya et suyunu ilave edin, tuzunu ayarlayın
- Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte bamyalar yumuşayana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişirin
- Son olarak limon suyunu ekleyip 5 dakika daha pişirin
Servis Önerisi:
- Sıcak olarak servis yapın, üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirip taze ekmekle birlikte sunabilirsiniz
- İsteğe bağlı olarak üzerine yoğurt da ekleyebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Bamyaların limonlu suda bekletilmesi, çorbanın renginin kararmasını önler
- Kurutulmuş bamya kullanıyorsanız, önceden yıkayıp 15 dakika sıcak suda bekletin
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz
|