Nohut ve mercimekli erişteli çorba nasıl yapılır?

Kış sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bu çorba, nohut ve mercimeğin besleyiciliğini eriştenin doyuruculuğuyla birleştiriyor. Hem pratik hem de ekonomik olan tarif, soğuk günlerde içinizi ısıtacak sağlıklı bir öğün alternatifi sunuyor.

26 Kasım 2025

Nohut ve Mercimekli Erişteli Çorba Tarifi


Bu lezzetli, besleyici ve doyurucu çorba, özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak. Hem protein kaynağı nohut ve mercimek hem de karbonhidrat içeren erişte ile dengeli bir öğün olarak tüketebilirsiniz. İşte ev yapımı nohut ve mercimekli erişteli çorba tarifi:

Malzemeler:


  • 1 su bardağı nohut (bir gece önceden ıslatılmış)
  • 1/2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 1 su bardağı tel şehriye veya erişte
  • 8-10 su bardağı su veya et suyu
  • 1 adet havuç (küp küp doğranmış)
  • 1 adet patates (küp küp doğranmış)
  • Maydanoz (servis için)

Hazırlık Süresi:


  • Nohut ıslatma: 8-12 saat
  • Hazırlık: 15 dakika
  • Pişirme: 45-60 dakika

Yapılışı:

  • Nohutu bir gece önceden bol suda ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp yıkayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını alın. İnce doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Haşlanmış nohutu, yıkanmış mercimeği, doğranmış havuç ve patatesi tencereye ekleyin.
  • Üzerine su veya et suyunu ilave edin. Tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, nohut ve mercimek yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
  • Nohut ve mercimek yumuşadığında, erişteyi ekleyin ve 8-10 dakika daha pişirin.
  • Çorba kıvam alınca ocaktan alın ve 5-10 dakika dinlendirin.
  • Servis yaparken üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin.

Püf Noktaları:

  • Nohutları daha hızlı pişirmek için düdüklü tencere kullanabilirsiniz.
  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Erişteleri çok fazla pişirmemeye dikkat edin, yoksa dağılabilir.
  • İsterseniz çorbaya 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek lezzetini zenginleştirebilirsiniz.

Besin Değeri:

Bu çorba; lif, protein, demir ve B vitaminleri açısından zengindir. Vejetaryen beslenenler için ideal bir seçenektir. Porsiyon başına yaklaşık 250-300 kalori içerir.

Afiyet olsun! Bu tarifle sıcacık bir çorba yaparak sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;