Mercimek çorbası nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

Kırmızı mercimeğin besleyici lezzetini en doğru şekilde ortaya çıkaran bir çorba tarifi ve bu klasik lezzeti mükemmelleştirecek püf noktaları. Malzemelerin uyumundan pişirme tekniklerine, çorbanın kıvamından sunum önerilerine kadar her detayı bulabileceğiniz bir rehber.

26 Kasım 2025

Mercimek Çorbası Tarifi ve Püf Noktaları


Mercimek Çorbası Malzemeleri:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1,5 litre sıcak su veya et suyu
  • Tuz, karabiber
  • Limon suyu (servis için)

Mercimek Çorbası Yapılışı:


  • Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün.
  • Soğanı küp küp doğrayın, havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını alıp soğanı pembeleşene kadar kavurun.
  • Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Mercimeği, unu, kırmızı biberi ve kimyonu ekleyip 1 dakika karıştırarak kavurun.
  • Sıcak suyu veya et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişirin.
  • Pişen çorbayı blender ile pürüzsüz hale getirin.
  • Tuz ve karabiberi ekleyip 5 dakika daha pişirin.
  • Servis yaparken üzerine limon suyu sıkın.

Mercimek Çorbası Püf Noktaları:

  • Mercimekleri pişirmeden önce mutlaka yıkayın ve süzün, böylece toprak kalıntılarından arınır.
  • Soğanı iyice pembeleştirerek kavurmak, çorbanın lezzetini artırır.
  • Unu mercimekle birlikte kavurarak çorbanın kıvamını dengeler ve topaklanmayı önlersiniz.
  • Çorbayı blender ile çekmeden önce biraz soğumasını bekleyin, buharın neden olduğu sıçramaları önler.
  • Limon suyunu servis sırasında ekleyin, böylece çorbanın rengi ve tazeliği korunur.
  • İsteğe bağlı olarak, servis sırasında üzerine nane, pul biber veya zeytinyağı gezdirerek sunabilirsiniz.
  • Çorbayı pişirirken ara sıra karıştırarak dibinin tutmasını önleyin.
  • Daha koyu kıvamlı bir çorba isterseniz, su miktarını azaltabilir veya pişme süresini uzatabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;