Mercimek, bulgur ve pirinç çorbası nasıl yapılır?

Lezzetli ve besleyici çorba tarifleriyle mutfağınızda pratik ve doyurucu seçenekler yaratabilirsiniz. Kırmızı mercimeğin pürüzsüz dokusundan bulgurun doyuruculuğuna, pirincin hafifliğine kadar her damak zevkine hitap eden bu tarifler, soğuk kış günleri için ideal birer seçenek sunuyor.

26 Kasım 2025

Mercimek Çorbası Tarifi


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 1 adet havuç (küp doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 litre su veya et suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber (isteğe bağlı)
  • Limon suyu (servis için)

Yapılışı:


  • Zeytinyağını bir tencereye alın, soğanı ve havucu ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Yıkanmış mercimekleri ve suyu/et suyunu ekleyin, kaynamaya bırakın.
  • Mercimekler ve sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  • Pişen çorbayı blender ile pürüzsüz hale getirin.
  • Tuz ve baharatları ekleyip bir taşım daha kaynatın.
  • Servis ederken üzerine limon suyu sıkın.

Bulgur Çorbası Tarifi


  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 litre su veya tavuk suyu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, nane
  • 1 adet limon (servis için)

Yapılışı:


  • Sıvı yağda soğanı pembeleşene kadar kavurun.
  • Biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Bulguru ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Suyu veya tavuk suyunu ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Bulgur yumuşayıncaya kadar 15-20 dakika pişirin.
  • Tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
  • Servis ederken limon suyu ile tatlandırın.

Pirinç Çorbası Tarifi

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 litre su veya tavuk suyu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz, karabiber
  • 1 adet yumurta sarısı (isteğe bağlı, kıvam için)

Yapılışı:


  • Tereyağını eritin, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Yıkanmış pirinci ekleyip 2-3 dakika karıştırın.
  • Suyu veya tavuk suyunu yavaş yavaş ekleyip topaklanmayacak şekilde karıştırın.
  • Pirinçler yumuşayıncaya kadar 15-20 dakika pişirin.
  • Tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak, bir kasede çırpılmış yumurta sarısına bir kepçe çorba ekleyip ılıştırdıktan sonra tencereye yedirin (bu işlem çorbayı daha kremalı yapar).
  • 5 dakika daha pişirip servis yapın.

Genel İpuçları:

  • Çorbaların kıvamını istediğiniz gibi ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Servis esnasında üzerine kıyılmış maydanoz veya nane serpebilirsiniz.
  • Et suyu kullanmak çorbaların lezzetini artıracaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;