Lokanta usulü terbiyesiz işkembe çorbası nasıl yapılır?

Lezzetiyle her sofrayı şenlendiren, geleneksel tatları modern mutfaklarla buluşturan bir işkembe çorbası tarifi. Lokantalardaki o kıvamı ve aromayı evde yakalamak isteyenler için detaylı malzeme listesi ve püf noktalarıyla hazırlanmış bir rehber.

26 Kasım 2025

Lokanta Usulü Terbiyesiz İşkembe Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 kg temizlenmiş işkembe (tercihen hazır temizlenmiş)
  • 2 adet soğan (kabuklu, ortadan ikiye bölünmüş)
  • 2 adet havuç (soyulmuş ve büyük parçalara bölünmüş)
  • 1 baş sarımsak (kabuklu, ezilmiş)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz (damak zevkine göre)
  • 2 litre su (gerekirse eklenebilir)

Terbiyesi İçin:


  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım limonun suyu

Servis İçin:

  • 1 adet limon (dilimlenmiş)
  • Kuru nane veya pul biber
  • Sarmısaklı sirke (isteğe bağlı)

Yapılışı:
  1. İşkembeyi bol su ile yıkayın ve büyük bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra oluşan köpükleri bir kevgir ile alın.
  2. İçine soğan, havuç ve sarımsağı ekleyip, işkembe yumuşayana kadar yaklaşık 2-3 saat pişirin. Gerekirse ara sıra su ekleyin.
  3. İşkembe piştikten sonra, sebzeleri ve sarımsağı tencereden çıkarın. İşkembeyi süzün ve ince ince doğrayın.
  4. Başka bir tencerede sıvı yağ ve tereyağını eritin. Salçayı ekleyip kavurun, ardından kırmızı toz biber, karabiber ve kimyonu ekleyip karıştırın.
  5. Doğranmış işkembeyi tencereye ekleyip, birkaç dakika kavurun. Üzerine işkembe suyunu ekleyip kaynatın.
  6. Terbiye için; bir kasede un, yumurta sarısı, yoğurt ve limon suyunu çırpın. Çorbadan bir kepçe sıcak su alıp, terbiyeye yavaş yavaş ekleyerek ılıştırın (bu işlem terbiyenin kesilmemesi için önemlidir).
  7. Ilımış terbiyeyi, yavaş yavaş çorbaya ekleyip sürekli karıştırarak 5-10 dakika daha pişirin. Tuzunu ayarlayın.
  8. Çorbayı servis kaselerine alın, üzerine limon dilimleri, kuru nane veya pul biber serperek sıcak servis yapın. İsteğe bağlı olarak sarmısaklı sirke ile servis edebilirsiniz.

İpuçları:

  • İşkembenin temizlenmiş olması, kokusunu azaltır ve pişirme süresini kısaltır.
  • Terbiyeyi eklerken çorbayı çok kaynatmamaya dikkat edin, aksi halde kesilebilir.
  • Lokanta lezzeti için, çorbayı bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün ısıtarak servis yapabilirsiniz; bu, lezzetinin daha iyi oturmasını sağlar.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;