Lokanta usulü sade mercimek çorbası nasıl yapılır?

Kırmızı mercimeğin en lezzetli haliyle hazırlanan bu sade çorba, lokantalardaki o kıvamı evlerinize taşıyor. Sebzelerin doğal tatlarıyla harmanlanan mercimek, tereyağlı sosun aromasıyla buluşarak içinizi ısıtacak bir lezzet şöleni sunuyor.

26 Kasım 2025

Lokanta Usulü Sade Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1,5 litre sıcak su veya et suyu
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı soğuk süt veya su (unun topaklanmaması için)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (tercihen tatlı)

Yapılışı:


  • Mercimeği yıkayıp süzün, soğanı ince doğrayın, havuç ve patatesi küp küp doğrayın.
  • Bir tencereye sıvı yağı alıp soğanı hafif pembeleşene kadar kavurun.
  • Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Mercimeği, tuzu, karabiberi ve kimyonu ilave edip karıştırın.
  • Sıcak suyu veya et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynayınca ocağın ateşini kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  • Çorba pişerken, ayrı bir kasede unu soğuk süt veya su ile çırparak topak kalmayacak şekilde açın.
  • Pişen çorbayı ocaktan alıp blender ile pürüzsüz hale getirin.
  • Blenderdan geçirdiğiniz çorbayı tekrar tencereye alıp kaynatın. Kaynarken hazırladığınız unlu karışımı yavaş yavaş ekleyip sürekli karıştırarak 5-10 dakika daha pişirin. Kıvamı koyulaşacaktır.
  • Son olarak, küçük bir tavada tereyağını eritip kırmızı toz biberi ekleyin ve 1-2 dakika kızdırın. Bu sosu çorbanın üzerine gezdirin.
  • Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Mercimekleri iyice yıkayarak pişirme süresini kısaltabilir ve gaz yapıcı etkisini azaltabilirsiniz.
  • Unlu karışımı eklerken çorbayı sürekli karıştırın, topaklanmayı önlemek için soğuk sıvı kullanın.
  • Tereyağlı sosu çok kızdırmayın, biberin acılığı çıkmasın istiyorsanız tatlı toz biber kullanın.
  • Çorbanın kıvamını beğeninize göre ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;