Kremalı Süzme Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 6 su bardağı su veya et suyu
- 1 kutu (200 ml) krema
- 1 limonun suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı, servis için)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı, servis için)
Hazırlık Süresi: 10 dakika
Pişirme Süresi: 30 dakika
Toplam Süre: 40 dakika
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı ince ince doğrayın, havucu ve patatesi küp küp doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
- Havucu ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Mercimeği, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırın.
- Su veya et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Pişen çorbayı ocaktan alıp bir blender ile pürüzsüz hale gelene kadar çekin. İsterseniz süzgeçten geçirerek daha ince bir kıvam elde edebilirsiniz.
- Çorbayı tekrar tencereye alıp kısık ateşte ısıtın. Kremayı ve limon suyunu ekleyip karıştırın. 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın.
- Servis yaparken, isteğe bağlı olarak bir tavada tereyağını eritip kırmızı toz biberle karıştırarak çorbanın üzerine gezdirin.
İpuçları:
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Krema yerine süt veya yoğurt da kullanabilirsiniz, ancak krema daha kremalı bir tat verir.
- Çorbayı blender ile çekerken dikkatli olun, sıcak buhar yanıklara neden olabilir.
- Servis sırasında taze naneyle süsleyebilirsiniz.
|