Közlenmiş domates çorbası nasıl yapılır?

Közlenmiş domatesin eşsiz aromasıyla hazırlanan bu çorba, hem besleyici hem de lezzet dolu bir seçenek sunuyor. Fırında veya ocak üzerinde közlenen domateslerin yarattığı derin tat, salçayla harmanlanarak sıcak bir şölene dönüşüyor.

25 Kasım 2025

Közlenmiş Domates Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 6-7 adet büyük boy domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 litre sıcak su veya et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1/2 su bardağı krema (isteğe bağlı)
  • Taze fesleğen veya maydanoz (servis için)

Hazırlık Aşamaları:


1. Domatesleri Közleme:

  • Domatesleri yıkayıp kuruladıktan sonra bıçakla hafifçe çizin.
  • Fırını 200°C'ye ısıtın ve domatesleri fırın tepsisine yerleştirin.
  • 20-25 dakika kadar, kabukları kararıp soyulana kadar pişirin.
  • Alternatif olarak, domatesleri ocak üzerinde ızgara teli kullanarak da közleyebilirsiniz.
  • Közlenen domatesleri soğumaya bırakın, ardından kabuklarını soyun.

2. Diğer Malzemeleri Hazırlama:

  • Soğanı ince ince doğrayın.
  • Sarımsakları ezin veya ince kıyın.

3. Çorbanın Pişirilmesi:

  • Bir tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte ısıtın.
  • Doğranmış soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
  • Sarımsakları ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Közlenmiş domatesleri ekleyin ve birkaç dakika karıştırarak pişirin.
  • Sıcak su veya et suyunu ekleyin, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edin.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp 15-20 dakika kadar pişirin.

4. Çorbayı Pürüzsüz Hale Getirme:

  • Pişen çorbayı ocaktan alın ve bir blender ile pürüzsüz hale getirin.
  • İsterseniz, bir süzgeçten geçirerek daha pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz.

5. Son Dokunuşlar ve Servis:

  • Çorbayı tekrar tencereye alın, kuru naneyi ekleyip bir taşım kaynatın.
  • İsteğe bağlı olarak kremayı ekleyip karıştırın.
  • Sıcak servis yapın, üzerine taze fesleğen veya maydanoz ile zeytinyağı gezdirin.

İpuçları:

  • Közlenmiş domatesler, çorbaya derin bir lezzet katar. Bu nedenle közleme işlemini atlamayın.
  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Vejetaryen bir seçenek için et suyu yerine sadece su kullanabilirsiniz.
  • Çorbayı daha besleyici hale getirmek için haşlanmış nohut veya mercimek ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;