Köz patlıcan çorbası nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Közlenmiş patlıcanın o eşsiz aromasıyla hazırlanan bu çorba, soğuk kış günlerini ısıtacak lezzetler arayanlar için ideal bir seçim. Geleneksel tekniklerle hazırlanan tarif, sadece doyurucu olmakla kalmayıp sofralara şık bir dokunuş da katıyor.

24 Kasım 2025

Köz Patlıcan Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 çay bardağı süt veya krema
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • Üzeri için: Kızarmış ekmek, nane veya maydanoz

Hazırlık Aşamaları:


1. Patlıcanları Közleme:

  • Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra, doğrudan ocak üzerinde veya fırında közleyin. Kabuklarının kararıp yumuşadığından emin olun.
  • Közlenen patlıcanları bir kaseye alıp, üzerini streç filmle kapatarak 10-15 dakika bekletin. Bu işlem, kabuklarını kolayca soymanızı sağlar.
  • Kabuklarını soyduktan sonra patlıcanları ince ince doğrayın veya bir çatal yardımıyla ezin.

2. Çorbanın Temelini Hazırlama:

  • Bir tencerede zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Sarımsakları ince dilimleyip veya ezip soğana ekleyin, kokusu çıkana kadar bir dakika daha kavurun.
  • Domates salçasını ilave edip, salçanın rengi dönene kadar 1-2 dakika karıştırarak pişirin.

3. Çorbayı Birleştirme ve Pişirme:

  • Hazırladığınız köz patlıcanları tencereye ekleyin ve birkaç dakika karıştırarak pişirin.
  • Sıcak su veya et suyunu yavaşça ekleyin, tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı toz biberi katın.
  • Çorbayı kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp 15-20 dakika daha pişirin.
  • Son olarak süt veya kremayı ekleyip, bir taşım daha kaynatarak ocaktan alın.

4. Servis Önerisi:

  • Çorbayı sıcak servis yapın. Üzerine kızarmış ekmek dilimleri ve ince kıyılmış taze nane veya maydanoz serperek sunabilirsiniz.

İpuçları:

  • Köz patlıcanın lezzeti için patlıcanları iyice közleyip, kabuklarını tamamen temizlediğinizden emin olun.
  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Vejetaryen bir seçenek için et suyu yerine sadece su kullanabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;