Konya'da bamya çorbası nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısın?
Geleneksel Konya mutfağının en sevilen lezzetlerinden bamya çorbasının, etin özel dokusu ve baharatlarla buluştuğu nefis bir tarifi. Taze bamyanın limonla hazırlanışından, kısık ateşteki pişirme sürecine kadar her detayıyla bu çorba, Anadolu'nun zengin mutfak kültürünü yansıtıyor.
Konya Usulü Bamya Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram taze veya kuru bamya
- 250 gram kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
- 1 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet limon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 8-10 su bardağı sıcak su
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlık Aşamaları:
- Bamyaların temizlenmesi ve yıkanması
- Soğanın ince doğranması
- Eti yıkayıp süzülmesi
- Limon suyunun hazırlanmasi
Yapılışı:
- Bamyaların baş kısımlarını bıçakla çıkartın ve limonlu suda bekletin
- Tencerede zeytinyağını ısıtın, soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun
- Kuşbaşı etleri ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin
- Salçaları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
- Süzülmüş bamyaları tencereye ekleyip 5 dakika karıştırarak pişirin
- Sıcak suyu ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin
- Kısık ateşte bamyalar yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 45-60 dakika) pişirin
- Çorba dinlendikten sonra servis yapın
Püf Noktaları:
- Bamyaların limonlu suda bekletilmesi kararmasını önler
- Kuzu eti yerine dana eti de kullanılabilir
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını ayarlayabilirsiniz
- Geleneksel Konya mutfağında bamya çorbası genellikle pilavla birlikte servis edilir
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapılması önerilir
- Yanında limon dilimleri ile servis edebilirsiniz
- Taze naneyle süsleyerek servis yapabilirsiniz
|