Kıymalı Tarhana Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı kuru tarhana
- 200 gram kıyma (tercihen dana veya karışık)
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 6 su bardağı su veya et suyu
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- İlk olarak, kıymayı bir tavada sıvı yağ ile birlikte kavurun. Kıyma suyunu çekip renk alana kadar pişirin.
- Soğanı ince ince doğrayıp kıymaya ekleyin ve soğanlar yumuşayana kadar kavurmaya devam edin.
- Sarımsakları ezip veya rendeleyerek tencereye ekleyin, birkaç dakika daha kavurun.
- Domates ve biber salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.
- Kuru tarhanayı bir kasede bir miktar su ile ıslatıp ezin, pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.
- Islatılmış tarhanayı tencereye ekleyin ve 1-2 dakika karıştırarak pişirin.
- Üzerine su veya et suyunu ekleyin, tuz, karabiber, kuru nane ve kırmızı toz biberi ilave edip karıştırın.
- Çorbayı kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp 15-20 dakika kadar pişirin. Ara sıra karıştırarak topaklanmasını önleyin.
- Çorba kıvam alınca, isteğe bağlı olarak tereyağını ekleyip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
Servis Önerisi:
- Sıcak olarak servis yapın, üzerine nane veya pul biber serperek lezzetini artırabilirsiniz. Yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.
Notlar:
- Tarhananın topaklanmaması için suyla iyice ezilmesi önemlidir.
- Et suyu kullanırsanız çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
- Kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
|