Kırmızı Mercimek Çorbası (Unsuz ve Patatessiz) Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
- 1 limonun suyu
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün, soğanı ve havucu küp küp doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Havucu ekleyip 2-3 dakika daha kavurun, ardından domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Mercimeği, tuzu, kimyonu, kırmızı toz biberi ve defne yaprağını ekleyip karıştırın.
- Sıcak suyu veya et suyunu tencerenin içine dökün, kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Pişen çorbayı ocaktan alıp, defne yaprağını çıkarın ve bir blender ile pürüzsüz hale gelene kadar çekin.
- Limon suyunu ekleyip karıştırın, gerekirse tuzunu kontrol edip ayarlayın.
- Sıcak servis yapın, üzerine nane veya pul biber serperek sunabilirsiniz.
İpuçları:
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını azaltıp artırabilirsiniz.
- Unsuz olduğu için, kıvamı mercimeğin kendi nişastasıyla sağlanır; bu nedenle iyice piştiğinden emin olun.
- Patates olmadığında, havuç çorbaya tat ve kıvam verir, dilerseniz başka sebzeler ekleyebilirsiniz.
|