Kerevizli Domates Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 2 adet orta boy kereviz (küp doğranmış)
- 4 adet olgun domates (küp doğranmış veya 1 kutu domates püresi)
- 1 litre sebze suyu veya tavuk suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı kekik
- Yarım limonun suyu
- Taze fesleğen veya maydanoz (servis için)
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte ısıtın.
- Soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika kavurun.
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun, kokusu çıkana kadar.
- Küp doğranmış kerevizleri tencereye ekleyin ve 5-7 dakika daha kavurun, kerevizler hafif yumuşamalı.
- Domatesleri ekleyin ve domatesler suyunu salıp yumuşayana kadar, yaklaşık 10 dakika pişirin.
- Sebze suyunu veya tavuk suyunu tencereye ekleyin, kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra tuz, karabiber, nane ve kekiği ekleyip karıştırın.
- Ocağın ateşini kısıp, tencerenin kapağını kapatarak 20-25 dakika kadar pişirin. Kerevizler iyice yumuşamalı.
- Çorba piştikten sonra, blender ile pürüzsüz hale getirin (isterseniz süzgeçten geçirip pürüzsüzleştirebilirsiniz).
- Limon suyunu ekleyip karıştırın ve bir taşım daha kaynatın.
- Servis yapmadan önce üzerine taze fesleğen veya maydanoz serperek sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Domatesleri soyup kullanırsanız çorba daha pürüzsüz olur.
- Kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak, çorbaya 1 yemek kaşığı krema ekleyerek daha kremalı bir tat elde edebilirsiniz.
|