Kara Mercimekli Erişte Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kara mercimek
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı erişte (veya tel şehriye)
- 1,5 litre su veya et suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
- Kara mercimeği yıkayıp, 30 dakika kadar ılık suda bekletin.
- Soğanı küp küp doğrayın, havuç ve patatesi de küp şeklinde doğrayarak hazırlayın.
- Bir tencereye sıvı yağı alıp, soğanı hafif pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip, kokusu çıkana kadar 1-2 dakika daha kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip, birkaç dakika daha karıştırarak kavurun.
- Suyunu süzdüğünüz kara mercimeği tencereye ekleyin ve 1-2 dakika karıştırın.
- Üzerine su veya et suyunu ekleyin, tuz ve baharatları (karabiber, kırmızı toz biber) ilave edin.
- Tencerenin kapağını kapatıp, mercimekler ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Mercimekler ve sebzeler yumuşadıktan sonra erişteyi ekleyin ve 8-10 dakika daha pişirin.
- Çorba piştikten sonra kuru naneyi üzerine serperek servis edin.
İpuçları:
- Erişte yerine tel şehriye kullanabilirsiniz, pişme süresi aynı kalır.
- Çorbayı daha kıvamlı seviyorsanız, bir miktar un veya yoğurtla kıvamlandırabilirsiniz.
- Servis sırasında üzerine limon sıkmak lezzetini artıracaktır.
- Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha zengin olur.
|