Havuçlu Köfteli Terbiyeli Çorba Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
- 2 adet havuç (küp küp doğranmış)
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1.5 litre sıcak su veya et suyu
- Tuz, karabiber, nane (isteğe bağlı)
Köftesi İçin:
- 200 gram kıyma (kuzu veya dana)
- 1/4 su bardağı pirinç
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
Terbiyesi İçin:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- İlk olarak, köfte malzemelerini bir kasede karıştırın ve küçük köfteler şeklinde yuvarlayın. Köfteleri bir kenara ayırın.
- Bir tencereye tereyağını veya zeytinyağını alın, soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Havucu ekleyip 2-3 dakika daha kavurun, ardından nohutu ilave edin.
- Sıcak su veya et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra hazırladığınız köfteleri tencereye ekleyin ve 15-20 dakika pişirin.
- Bu sırada terbiye için yoğurt, yumurta sarısı, un ve limon suyunu bir kasede çırpın.
- Terbiyeyi çorbaya eklemeden önce, bir kepçe sıcak çorbayı yavaş yavaş terbiye karışımına ekleyip ılıştırın (bu, terbiyenin kesilmesini önler).
- Ilıyan terbiyeyi tencereye yavaşça ekleyip karıştırın ve 5 dakika daha pişirin. Tuz ve baharatları ayarlayın.
- Çorbayı ocaktan alıp, sıcak servis yapın. İsterseniz üzerine nane serperek sunabilirsiniz.
İpuçları:
- Köftelerin dağılmaması için çorbayı fazla karıştırmayın.
- Terbiyeyi eklerken çorba kaynamamalı, aksi halde kesilebilir.
- Nohut yerine arpa şehriye de kullanabilirsiniz.
|