Etsiz analı kızlı çorba tarifi nasıl yapılır?

Geleneksel Anadolu lezzetlerinden analı kızlı çorba, bu kez tamamen bitkisel malzemelerle sofralarda yerini alıyor. Kırmızı mercimek ve ince bulgurla hazırlanan besleyici çorba, özel hamur teknikleriyle vejetaryen mutfağa uyarlanmış. Hem doyurucu hem de hafif olan bu tarif, soğuk günlerde ideal bir seçenek sunuyor.

25 Kasım 2025

Etsiz Analı Kızlı Çorba Tarifi: Geleneksel Lezzet Bitkisel Dokunuşlarla


Analı kızlı çorba, Anadolu mutfağının en sevilen çorbalarından biridir. Genellikle kıyma ile yapılan bu çorba, etsiz versiyonuyla da oldukça lezzetli ve doyurucudur. İşte tamamen bitkisel malzemelerle hazırlanan, besleyici ve lezzetli bir etsiz analı kızlı çorba tarifi:

Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 8-10 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Hamur İçin Malzemeler:


  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı su

Hazırlanışı:

  • Öncelikle kırmızı mercimeği yıkayıp süzün
  • Soğanı küp küp doğrayın, havuç ve patatesleri küp şeklinde doğrayın
  • Bir tencereye zeytinyağını alın, soğanları pembeleşene kadar kavurun
  • Salçaları ekleyip 1-2 dakika daha kavurun
  • Doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip karıştırın
  • Mercimek ve ince bulguru ekleyin
  • Üzerine sıcak suyu ekleyin, baharatları ve tuzu ilave edin
  • Kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin

Hamurun Hazırlanışı:

  • Un ve tuzu bir kasede karıştırın
  • Yavaş yavaş su ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin
  • Hamuru 10 dakika dinlendirin
  • Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın
  • Her parçayı elinizle incecik açarak "kız"ları hazırlayın

Son Aşama:

  • Hazırladığınız hamurları çorbaya ekleyin
  • 10-15 dakika daha pişirin (hamurlar yumuşayıncaya kadar)
  • Çorba kıvam alınca ocaktan alın
  • 5-10 dakika demlenmeye bırakın
  • Sıcak servis yapın

Püf Noktaları:

  • Hamurları mümkün olduğunca ince açmak çorbanın kıvamı için önemlidir
  • Çorbayı daha lezzetli yapmak için 1-2 diş sarımsak ekleyebilirsiniz
  • Servis yaparken üzerine nane ve pul biber serpebilirsiniz
  • Çorbanın kıvamını kontrol ederek su miktarını ayarlayabilirsiniz

Bu etsiz versiyonuyla analı kızlı çorba, hem vejetaryen beslenenler hem de hafif bir öğün arayanlar için ideal bir seçenektir. Protein ve lif açısından zengin olan bu çorba, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak sağlıklı bir seçenektir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;