Et Çorbası Nasıl Yapılır?
Et çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, besleyici ve lezzetli bir yemektir. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz geleneksel bir et çorbası tarifi:
Malzemeler:
- 500 gram kemikli veya kuşbaşı dana eti
- 1 adet soğan
- 2 adet havuç
- 2 adet patates
- 1 adet kereviz (isteğe bağlı)
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 8-10 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 limonun suyu (servis için)
- İsteğe bağlı olarak maydanoz veya dereotu
Yapılışı:
- İlk olarak, eti yıkayıp orta boy bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra oluşan köpüğü bir kevgirle alarak temizleyin.
- Eti yaklaşık 1-1,5 saat kadar, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bu süre etin cinsine göre değişebilir.
- Haşlama sırasında, soğanı ince doğrayın, havuç ve patatesleri küp küp doğrayın. Kereviz kullanacaksanız onu da küp şeklinde doğrayın.
- Başka bir tencerede veya aynı tencereye sıvı yağı ekleyip soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Soğanlar kavrulduktan sonra domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Haşlanmış eti suyuyla birlikte salçalı soğan karışımına ekleyin. Doğranmış havuç, patates, kereviz ve sarımsakları da ilave edin.
- Üzerine 8-10 su bardağı su ekleyip tuz, karabiber ve naneyi de katarak kaynamaya bırakın.
- Çorba kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, sebzeler ve et iyice pişene kadar yaklaşık 30-40 dakika daha pişirin.
- Çorba piştikten sonra, eti tencereden alıp didikleyip tekrar çorbaya ekleyebilirsiniz.
- Servis yapmadan önce üzerine taze maydanoz veya dereotu serpiştirip, yanında limon suyu ile sıcak olarak servis edin.
İpuçları:
- Etin lezzetli olması için kemikli et kullanmanız önerilir.
- Çorbayı daha kıvamlı yapmak isterseniz, 1 yemek kaşığı unu yağda kavurup çorbaya ekleyebilirsiniz.
- Sebzeleri doğrarken hepsini aynı boyutta kesmeye özen gösterin, böylece hepsi aynı anda pişer.
- Çorbanın lezzetini artırmak için bir miktar tereyağı da kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun! Bu tarifle sıcacık bir et çorbası hazırlayarak sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. |