Düğün Çorbası (Köfteli) Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 adet patates (küp doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 8-10 bardak et suyu veya tavuk suyu (su da kullanılabilir)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı nane
- Yarım limonun suyu
Köftesi İçin:
- 250 gram kıyma (kuzu veya dana)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 1 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- İlk olarak, köfte malzemelerini bir kasede karıştırın ve elinizle yoğurarak minik köfteler hazırlayın. Köfteleri bir kenara ayırın.
- Bir tencerede zeytinyağını ısıtın, rendelenmiş soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar bir dakika daha kavurun.
- Domates ve biber salçasını ilave edip 1-2 dakika kavurmaya devam edin.
- Haşlanmış nohut, yeşil mercimek, doğranmış havuç ve patatesi tencereye ekleyin, karıştırın.
- Et suyunu veya suyu ilave edin, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra köfteleri ekleyin ve 15-20 dakika pişirin.
- Köfteler ve sebzeler yumuşayınca, tuz, karabiber ve baharatları ekleyip karıştırın.
- Son olarak, limon suyunu ve naneyi ekleyip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
- Sıcak servis yapın, üzerine maydanoz serperek sunabilirsiniz.
Not: Çorbanın kıvamını istediğiniz gibi ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz. Köftelerin dağılmaması için çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Afiyet olsun! |