Düdüklü Tencerede Sarı Mercimek Çorbası Tarifi
Düdüklü tencere, sarı mercimek çorbasını hem daha hızlı hem de daha lezzetli pişirmek için harika bir araçtır. İşte pratik ve nefis bir tarif:
Malzemeler:
- 1 su bardağı sarı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 6-7 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
Servis için:
- 1 limonun suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
- Sarı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı ince doğrayın, havucu ve patatesi küp küp doğrayın.
- Düdüklü tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip karıştırın.
- Sarı mercimeği ilave edin ve 1-2 dakika daha karıştırın.
- Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ve defne yaprağını ekleyip karıştırın.
- Düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Yüksek ateşte kaynayıp düdük ötmeye başlayınca ateşi kısın ve 8-10 dakika pişirin.
- Pişme süresi dolunca, tencerenin basıncı kendiliğinden inene kadar bekleyin. Daha sonra kapağı açın.
- Çorba biraz soğuyunca, blender ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezin.
- Servis sırasında, küçük bir tavada tereyağını eritin, kırmızı toz biberi ekleyip 1-2 saniye karıştırın ve çorbanın üzerine gezdirin.
- Limon suyu ile servis yapın. Afiyet olsun!
İpuçları:
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Düdüklü tencere kullanım süresi markaya göre değişebilir, kullanım kılavuzuna göz atın.
- Çorbayı blender ile ezmek yerine, el blenderı ile tencerede de püre haline getirebilirsiniz.
|