Dana ayak çorbası nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısınız?

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden dana ayak çorbası, hem besleyici özellikleri hem de sıcacık sunumuyla soğuk günlerin en şifa dolu yemeklerinden biri. Kemik suyunun faydalarını içeren bu çorba, geleneksel pişirme yöntemleriyle hazırlanarak hem lezzet hem de sağlık açısından tam bir şifa deposuna dönüşüyor. İşte ev yapımı dana ayak çorbasının tüm incelikleri ve pratik püf noktaları...

25 Kasım 2025

Dana Ayak Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 2 adet dana ayağı (temizlenmiş ve tüysüz)
  • 1 adet soğan (iri doğranmış)
  • 2 adet havuç (dilimlenmiş)
  • 2 adet patates (küp doğranmış)
  • 3-4 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 çay bardağı tel şehriye veya arpa şehriye
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 8-10 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • Limon dilimleri (servis için)

Yapılışı:


  • Dana ayakları iyice yıkayın ve büyük bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakın. İlk kaynamadan sonra suyu süzün ve ayakları tekrar yıkayın. Bu işlem etin daha temiz ve berrak pişmesini sağlar.
  • Temizlenmiş dana ayaklarını tekrar tencereye alın, 8-10 su bardağı temiz su ekleyin. Orta ateşte yaklaşık 3-4 saat, etler yumuşayıp kemiklerinden ayrılana kadar haşlayın. Gerekirse ara ara üzerinde biriken köpükleri kevgirle alın.
  • Başka bir tencerede sıvı yağı ısıtın. İri doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Domates salçasını ilave edip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Haşlanmış dana ayaklarının bulunduğu tencereye kavurduğunuz soğanlı salçayı ekleyin. Dilimlenmiş havuç ve ezilmiş sarımsakları ilave edip 15 dakika daha pişirin.
  • Küp doğranmış patatesleri ve tel şehriyeyi tencereye ekleyin. Tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip patatesler yumuşayana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirmeye devam edin.
  • Çorba piştikten sonra son olarak ince kıyılmış maydanozu ekleyip 2-3 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.

Servis Önerisi:

  • Sıcak servis yapın. Yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz. Limon suyu çorbanın lezzetini dengeleyecektir.
  • İsteğe bağlı olarak sumak veya kırmızı pul biber de ekleyebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Dana ayaklarını önceden haşlayıp buzdolabında saklayabilir, çorba yapacağınız zaman kullanabilirsiniz.
  • Etlerin daha çabuk pişmesi için düdüklü tencere kullanabilirsiniz (yaklaşık 1-1.5 saat yeterli olacaktır).
  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını ihtiyaca göre artırıp azaltabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;