Bulgurlu Yayla Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 8 su bardağı su veya et suyu
- Tuz
Hazırlanışı:
- Soğanı ince ince doğrayın. Tereyağını bir tencerede eritin ve soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Bulgur ve pirinci ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Üzerine suyu veya et suyunu ekleyin, tuzunu ilave edin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte bulgur ve pirinçler yumuşayana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin.
- Başka bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu çırpın. Bu karışıma bir kepçe sıcak çorbadan azar azar ekleyerek ılıştırın (terbiye işlemi).
- Bu terbiyeyi yavaşça tencereye ekleyin, sürekli karıştırarak 5-10 dakika daha pişirin. Kaynamasına izin vermeyin, aksi halde yoğurt kesilebilir.
- Bir tavada kuru naneyi ve kırmızı toz biberi 1 yemek kaşığı tereyağında kızartın.
- Çorbayı servis kaselerine alın, üzerine naneli biberli sosu gezdirin.
Püf Noktaları:
- Yoğurtlu terbiyeyi çorbaya eklerken yavaş ve karıştırarak ekleyin, böylece kesilmesini önlersiniz.
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını azaltıp artırabilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak içine nohut veya haşlanmış tavuk ekleyebilirsiniz.
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.
|