Arpacıklı yayla çorbası nasıl yapılır, tarifini verir misin?
Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden arpacıklı yayla çorbası, hem besleyici hem de pratik bir tarif. Arpa şehriyenin hafif dokusu ve naneli tereyağ sosunun aromasıyla bu çorba, özellikle soğuk günlerde içinizi ısıtacak. Yoğurtlu yapısıyla hem hafif hem de doyurucu olan bu nefis çorbayı evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz.
Arpacıklı Yayla Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı arpa şehriye
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- 6 su bardağı su veya tavuk suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- Tuz, karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane (üzeri için)
Hazırlık Süresi: 10 dakika
Pişirme Süresi: 25 dakika
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye suyu veya tavuk suyunu ekleyip kaynamaya bırakın
- Kaynayan suya arpa şehriyeleri ekleyip 10 dakika kadar haşlayın
- Başka bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu çırpın
- Yoğurtlu karışıma bir kepçe sıcak çorbadan ekleyip ılıştırın
- Bu karışımı yavaş yavaş tencereye ekleyip sürekli karıştırın
- Tuz ve karabiberi ekleyip 10 dakika daha pişirin
- Tereyağını küçük bir tavada eritin
- Eriyen tereyağına naneyi ekleyip kızartın
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine nane sosunu gezdirin
Püf Noktaları:
- Yoğurtlu karışımı çorbaya eklerken yavaş yavaş ilave edin ve sürekli karıştırın
- Çorbanın kesilmemesi için ılıştırma işlemini mutlaka yapın
- İsteğe bağlı olarak çorbaya bir diş sarımsak ekleyebilirsiniz
- Tavuk suyu kullanırsanız çorba daha lezzetli olur
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın
- Yanında taze ekmek veya lavaş ile servis edebilirsiniz
- Üzerine pul biber serperek servis edebilirsiniz
|