Arpa ve tel şehriye çorbası nasıl yapılır?

Hem besleyici hem de lezzetli bir çorba arayanlar için arpa ve tel şehriyenin mükemmel uyumuyla hazırlanan bu tarif, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olacak. Tereyağında kavrulan sebzelerin aromasıyla zenginleşen et suyu, iki farklı şehriye çeşidinin dokusunu birleştirerek sıcak bir mola vaat ediyor.

24 Kasım 2025

Arpa ve Tel Şehriye Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 1/2 su bardağı tel şehriye
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • 8 su bardağı et suyu veya tavuk suyu (su da kullanabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • Yarım limon suyu (isteğe bağlı)
  • İnce kıyılmış maydanoz (servis için)

Yapılışı:


1. Soğanı ince ince doğrayın. Havuç ve patatesi küp küp doğrayarak hazırlayın.

2. Tencereye tereyağını veya zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.

3. Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.

4. Arpa şehriyeleri ekleyip hafifçe kavurun, şehriyelerin rengi hafif değişene kadar (yaklaşık 2-3 dakika) karıştırın.

5. Et suyunu veya tavuk suyunu ekleyin. Su kullanacaksanız, 1 tatlı kaşığı tavuk bulyon ekleyebilirsiniz.

6. Tuz, karabiber ve kuru naneyi ekleyip kaynamaya bırakın.

7. Çorba kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, arpa şehriyeler yumuşayana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) pişirin.

8. Arpa şehriyeler yumuşadıktan sonra tel şehriyeleri ekleyin ve 5-7 dakika daha pişirin.

9. Çorbanın kıvamı koyu gelirse, sıcak su ekleyerek ayarlayabilirsiniz.

10. Son olarak limon suyunu ekleyip (isteğe bağlı) karıştırın ve ocaktan alın.

11. Servis yaparken üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek sıcak sıcak servis edin.

Püf Noktaları:

  • Arpa şehriyeleri önceden kavurarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz
  • Et suyu yerine sebze suyu da kullanabilirsiniz
  • Çorbayı daha kıvamlı seviyorsanız, 1 yemek kaşığı unu yağda kavurup ekleyebilirsiniz
  • Tel şehriyeleri çok geç eklemeyin, dağılabilir

Besin Değerleri (1 porsiyon için yaklaşık):

  • Kalori: 180-220 kcal
  • Karbonhidrat: 35g
  • Protein: 6g
  • Yağ: 3g

Bu lezzetli ve doyurucu çorbayı afiyetle yemenizi dilerim!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;