Arda'nın Mutfağında Karalahana Çorbası Tarifi
Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan karalahana çorbası, Arda'nın mutfağında geleneksel yöntemlerle ama pratik bir şekilde hazırlanıyor. İşte nefis bir karalahana çorbası yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ve adım adım yapılışı:
Malzemeler:
- 1 demet taze karalahana
- 2 adet orta boy soğan
- 2 adet havuç
- 2 adet patates
- 200 gr kıyma veya dilerseniz tavuk eti
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 litre sıcak su veya et suyu
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- Tuz, karabiber
- 1 adet limon
Yapılışı:
- İlk olarak karalahanaları güzelce yıkayın ve ince ince doğrayın. Bir tencerede haşlayıp süzün, bu işlem acılığını alacaktır.
- Soğanları yemeklik doğrayın, zeytinyağı ile birlikte bir tencereye alıp pembeleşene kadar kavurun.
- Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.
- Salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurun.
- Küp küp doğranmış havuç ve patatesleri tencereye ekleyin.
- Haşlanmış ve süzülmüş karalahanaları tencereye ekleyip karıştırın.
- Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin.
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra 5 dakika dinlendirin ve servis etmeden önce üzerine limon sıkın.
Püf Noktaları:
- Karalahanaları haşlamadan önce bol suda yıkayarak temizleyin.
- Çorbayı daha lezzetli yapmak için tavuk suyu veya kemik suyu kullanabilirsiniz.
- Kıvamını beğenmezseniz, bir miktar un veya tel şehriye ekleyebilirsiniz.
- Limonu servis sırasında eklemek çorbanın lezzetini daha belirgin hale getirecektir.
Bu tarifle Arda'nın mutfağından nefis bir karalahana çorbası hazırlayabilir, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz. Afiyet olsun! |