Afyon'un tandır çorbası nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısın?
Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden biri olan bu çorba, kuzu etinin kemikli halde uzun süre pişirilmesiyle ortaya çıkan zengin aromasıyla dikkat çekiyor. Tandır usulü hazırlanan bu nefis çorba, özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak besleyici bir seçenek sunuyor.
Afyon Tandır Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram kemikli kuzu eti (tercihen kol veya but kısmı)
- 2 adet soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 çay bardağı tel şehriye
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 8-10 su bardağı sıcak su
- 1 adet yumurta sarısı (tercihe bağlı)
- Yarım limon suyu
Yapılışı:
- Kemikli kuzu etini büyükçe bir tencereye alın, üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip kaynamaya bırakın
- Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp etler yumuşayana kadar 1.5-2 saat pişirin
- Etler pişince kemiklerinden ayırıp küçük parçalara bölün
- Ayrı bir tencerede tereyağını eritin, ince doğranmış soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun
- Salçaları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
- Haşlanmış nohutu, et suyunu ve doğranmış etleri tencereye ekleyin
- 8-10 su bardağı sıcak su ilave edip kaynatın
- Tel şehriyeyi ekleyip 10 dakika daha pişirin
- Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırın
- Çorba kaynarken tercihe göre yumurta sarısı ve limon suyunu çırpıp az miktarda çorbadan alarak ılıştırın, sonra tencereye yavaşça ekleyin
- 5 dakika daha pişirip ocaktan alın
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın
- Üzerine nane ve kırmızı pul biber serperek servis edebilirsiniz
- Yanında turşu ve taze ekmekle harika gider
Püf Noktaları:
- Etin iyice yumuşaması için yavaş yavaş pişmesi önemli
- Et suyunun lezzetli olması için kemikli et kullanın
- Nohutu bir gece önceden ıslatırsanız daha kolay pişer
- Çorbayı bir gün önceden yapıp dinlendirirseniz lezzeti daha iyi oturur
|