15 kişilik çorba tarifleri nelerdir ve nasıl yapılır?

Kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan çorbalar, hem doyurucu hem de pratik seçenekler sunar. Beş farklı çorba tarifi ve püf noktalarıyla birlikte, her damak zevkine uygun alternatifler bu derlemede yer alıyor.

24 Kasım 2025

15 Kişilik Çorba Tarifleri ve Yapılışları


1. Mercimek Çorbası


  • Malzemeler: 2 su bardağı kırmızı mercimek, 1 büyük soğan, 2 havuç, 2 patates, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 litre su, 1 yemek kaşığı salça, tuz, karabiber, kimyon, 1 limon.
  • Yapılışı: Soğanı ince doğrayıp yağda kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Yıkanmış mercimek, küp doğranmış havuç ve patatesi ekleyip suyu ilave edin. Kaynayınca kısık ateşte mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Blendırdan geçirip baharatları ekleyin. Limon suyu ile servis yapın.

2. Tavuk Suyu Çorbası


  • Malzemeler: 1 bütün tavuk, 2 litre su, 2 havuç, 2 sap kereviz, 1 soğan, 2 diş sarımsak, tuz, karabiber, 1 çay bardağı şehriye, maydanoz.
  • Yapılışı: Tavuğu suyla birlikte tencereye alın, kaynatın. Köpüğünü alıp havuç, kereviz, soğan ve sarımsağı ekleyin. Kısık ateşte 1.5-2 saat pişirin. Tavuğu çıkarıp didikleyin. Şehriyeyi ekleyip 10 dakika pişirin. Didiklenmiş tavuğu ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip servis yapın.

3. Domates Çorbası

  • Malzemeler: 1 kg domates, 1 soğan, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı un, 1.5 litre su, tuz, karabiber, 1 çay kaşığı şeker, krema (isteğe bağlı).
  • Yapılışı: Domatesleri rendeleyin. Soğanı ince doğrayıp tereyağında kavurun. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Rendelenmiş domatesi ekleyip 5 dakika pişirin. Suyu ilave edip kaynatın. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyip 15 dakika pişirin. Blendırdan geçirip kremayla süsleyerek servis yapın.

4. Ezogelin Çorbası

  • Malzemeler: 1 su bardağı kırmızı mercimek, 1/2 su bardağı pirinç, 1 soğan, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı salça, 1.5 litre su, tuz, kırmızı biber, nane.
  • Yapılışı: Soğanı ince doğrayıp yağda kavurun. Salçayı ekleyip kavurun. Yıkanmış mercimek ve pirinci ekleyip suyu ilave edin. Kaynayınca kısık ateşte mercimek ve pirinç yumuşayana kadar pişirin. Tuz ve baharatları ekleyip 5 dakika daha pişirin. İnce kıyılmış maydanoz ile servis yapın.

5. Mantar Çorbası

  • Malzemeler: 500 gr mantar, 1 soğan, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı un, 1.5 litre su veya et suyu, 1 su bardağı krema, tuz, karabiber, maydanoz.
  • Yapılışı: Mantarları ince dilimleyin. Soğanı doğrayıp tereyağında kavurun. Mantarları ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Unu ekleyip 2 dakika kavurun. Suyu yavaşça ekleyip topaklanmaması için karıştırın. Kaynayınca kısık ateşte 15 dakika pişirin. Blendırdan geçirip kremayı ekleyin. Baharatları ayarlayıp maydanozla servis yapın.

Genel İpuçları:

  • Çorbaların kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Servis sırasında limon, sirke veya yoğurt ekleyerek farklı lezzetler katabilirsiniz.
  • Çorbaları pişirdikten sonra 10-15 dakika dinlendirip servis yapmak lezzetini artırır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;