Yoğurtlu Domates Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince doğranmış)
- 4 adet olgun domates (küp doğranmış veya rendelenmiş)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- Tuz ve karabiber (damak zevkine göre)
- Taze nane veya maydanoz (servis için)
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte ısıtın.
- İnce doğranmış soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika kavurun.
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurarak kokusunu çıkartın.
- Domates salçasını ilave edip 1-2 dakika daha kavurun.
- Küp doğranmış veya rendelenmiş domatesleri tencereye ekleyin ve domatesler suyunu salıp yumuşayana kadar, yaklaşık 10 dakika pişirin.
- Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
- Tencereye sıcak su veya et suyunu ekleyin, kaynamaya başlayınca kısık ateşe getirin.
- Yoğurtlu karışımı yavaş yavaş, sürekli karıştırarak çorbaya ekleyin. Bu adım, yoğurdun kesilmesini önler.
- Çorbayı 10-15 dakika daha kısık ateşte pişirin, ara sıra karıştırarak kıvam almasını sağlayın.
- Tuz, karabiber ve kuru naneyi ekleyip karıştırın. İsterseniz kırmızı pul biber de ekleyebilirsiniz.
- Çorbayı ocaktan alın ve birkaç dakika dinlendirin.
- Servis yaparken üzerine taze nane veya maydanoz serperek sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Yoğurtlu karışımı çorbaya eklerken, çorbanın çok sıcak olmamasına dikkat edin; aksi takdirde yoğurt kesilebilir.
- Domatesleri rendelemek, çorbanın daha pürüzsüz bir kıvamda olmasını sağlar.
- Çorbayı daha lezzetli yapmak için, su yerine tavuk veya sebze suyu kullanabilirsiniz.
|